Biochar experiment
Biochar is een soort houtskool. Het is verkoold restmateriaal uit de landbouw, in dit geval cacaodoppen. Er wordt van gezegd dat het kan helpen om de bodemstructuur te verbeteren, vocht langer vast te houden en te zorgen dat planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Daarnaast zou het ook kunnen bijdragen aan opslag van koolstof in de bodem, dus langdurige CO2 opslag uit de atmosfeer.
De gemeente Enschede is geïnteresseerd in het verbeteren van de bodems en het ondersteunen van biodiversiteit. Daarom zou de gemeente graag eens willen testen in hoeverre biochar daarbij van nut kan zijn. Dus kwam de vraag richting de Herenboerderij Usseler Es of dat eens uitgeprobeerd kan worden.
De Herenboerderij ligt op zandgrond. Best uitdagend in het geval van langere droge periodes in de zomer als gevolg van klimaatverandering. Dus het zou mooi zijn als we met biochar onze productie op een natuurvriendelijke manier verder kunnen verbeteren. We weten nog niet of dat zo is, dus dat gaan we testen. Om dit wetenschappelijk goed te doen helpt de Universiteit Twente mee met de metingen en analyses. Hoe mooi is het: een overheid, een boerderij en een kennisinstelling samen aan het werk.
De proef wordt als volgt uitgevoerd:
In een deel van een perceel wordt biochar in de grond gewerkt.
Vervolgens wordt er een gewas op gekweekt.
Tijdens de groei van het gewas gaan we bodemvocht in het perceel meten met sensoren in de grond.
Ook gaan we kijken of we droogtestress kunnen zien met veldcamera’s ter plekke en met dronebeelden.
Ook dat gebeurd met speciale sensoren die onder andere temperatuur meten.
Een gezonde plant verdampt meer vocht dan een plant die last heeft van droogte.
En doordat door verdamping de temperatuur wat lager wordt, hopen we zo verschillen te kunnen zien.
Spannend dus.